Botament Blatt Logo

Planlæg brusere på gulvniveau korrekt

Brusere på gulvniveau har været tendensen i nogen tid, de tilbyder trods alt adskillige fordele både fra et æstetisk og et praktisk synspunkt. Flere og flere bygningsejere og planlæggere vælger derfor en sådan løsning, når de designer et nyt eller renoveret badeværelse. Men det skal planlægges korrekt, som den følgende artikel viser: Brusere på gulvniveau har været på mode i nogen tid, de giver trods alt mange fordele både fra et æstetisk og et praktisk synspunkt. Flere og flere bygningsejere og planlæggere vælger derfor en sådan løsning, når de designer et nyt eller renoveret badeværelse. Men det skal planlægges korrekt.

Botament Blatt Logo

Inden brusere på gulvniveau fandt vej til private badeværelser, var de hovedsageligt at finde på offentlige områder i sportsfaciliteter og wellness-faciliteter. Da de også muliggør brusebad uden barriere, har de længe været standardudstyr i sanitetsrum på hospitaler og hoteller. Derudover bruges de nu oftere og oftere i private boligbyggerier af æstetiske og designmæssige årsager, da de muliggør en homogen gulvbelægning, hvorigennem bruserummet flyder glat ind i rummet, og badeværelset fremstår større. Enten er brusebakken indlejret i gulvet, så der ikke skal overkommes noget trin, eller også har bruseren slet ikke mere en brusekar, men er flisebelagt med den nødvendige hældning mod afløbet som resten af badeværelset.

Koordination er vigtig

Der er forskellige systemer til rådighed for flisebelægningen til drænområdet – afhængigt af kundens krav og i forbindelse med installationssituationen på byggepladsen. Det starter med det klassiske punktafløb, gennem ledningsafvanding med et flisebelagt dæksel, til brusebordssystemer. Uanset hvilken variant der skal bruges: Et afgørende punkt for en tilfredsstillende helhedsløsning er koordineringen af grænsefladen mellem installatøren og flisebelægningen. Det sker igen og igen, at fliselæggeren kommer til byggepladsen og finder et gulvafløb uden oplysninger om, hvordan og hvor vandtætningen skal tilsluttes. Men hvis installatøren har solgt det tilsvarende system til bygherren, skal han sikre, at dens sikre installation kan garanteres.

Typologi af brusere på gulvniveau

Brusere på gulvniveau uden element i undergulvet
Gulvafløbet installeres fladt med gulvet ved flisebelægningen, og skråningen bearbejdes manuelt i afretningslagret. Sekvensen kan sættes vilkårligt inden for de strukturelle muligheder. Det skal dog altid sikres, at gulvafløbet har en tætningskrave, der er i overensstemmelse med DIN 18534.

Brusere i gulvniveau uden et undergulvselement med lineær dræning
En afløbskanal lavet af et fladt U-profil i rustfrit stål med en indbygget hældning installeres i plan med overfladen og dækkes med et rustfrit ståldæksel eller den respektive gulvbelægning. Brusevandet løber af i den smalle samling mellem betrækket og det tilstødende gulvbelægning.

Brusere i gulvniveau med undergulvselement
Her er et vandtæt brusebord med en polystyren hård skumkerne (ca. 4 cm tykt) indbygget i afretningslagret og kan derefter fliser med et gulvbelægning efter eget valg (f.eks. Lavet af keramik, natursten, glasmosaik osv.) . Her skal en tilsvarende systemkontrol sikres. Den store fordel ved bruserbrædderne er den præfabrikerede hældning og det fabriksforseglede gulvafløb.

holz design dusche

Den rigtige mørtel

Ved valg af afretningsmørtel og tætningsmateriale til klæbemørtel bør man overveje den strukturelle situation med hensyn til tørretiderne og sikre, at produkterne har tilstrækkelig tid til at hærde. Især inden for renovering / modernisering er det bedre at anvende hurtige produkter, hvis fordel er, at ventetiderne mellem de enkelte arbejdstrin er væsentligt kortere. Hvis derimod anvendes normalt hærdende mørtel, som også bruges som udjævningsmørtel, kan der forekomme misfarvning i leddets område. Mørtlen kunne så normalt ikke sætte sig tilstrækkeligt og blev behandlet med vand og rengøringsmiddel alt for tidligt.

Efter et stykke tid klager kunden dog nogle gange, fordi der er misfarvninger på steder, der ligger uden for bruserummet og praktisk talt aldrig udsættes for vand. Under en fælles inspektion, efter åbning af flisen, kan du se, at lægningsmørtlen nedenunder er klart fugtig. Dette skyldes kapillærtrukket vand fra bruserummet. For at undgå sådanne problemer bør brugen af en kapillær barriere overvejes. Der er forskellige måder at gøre dette på. En enkel og effektiv løsning er at bruge en MS -polymer. I det første trin lægges kun badeværelsesgulvet. Flisekanten, herunder udlægningsmørtel, forsegles derefter med en MS -polymer, der efter hærdning fungerer som en kapillær barriere og dermed forhindrer vand i at vandre ud af bruserummet under flisebelægningen. Først derefter vender du dig til brusebadet, som er adskilt fra resten af badeværelsesgulvet ved kapillarrens.

Indstil processer korrekt

Yderligere “fælder” kan vente på håndværkeren inden for processerne. Især gulvafløb uden fabriksmonterede tætningskraver kræver særlig opmærksomhed på installationsvejledningen, da de klæbende flanger skal rengøres separat eller de selvklæbende tætningsbånd skal forsegles separat. Det ligger i sagens natur, at færdige badebrædder har klare fordele med hensyn til håndtering i forhold til den klassiske proces. Drænsystemet er trods alt allerede tætnet på fabrikken, så kun kantområderne skal forsynes med et passende tætningstape. En anden fordel ved sådanne bruseborde er deres absolut flade overflade, som allerede har den ideelt afbalancerede hældning.

Sikker fugning

Når det kommer til den sidste fugning efter installationen er afsluttet, kan fliselederen bruge den velkendte cementbaserede fugemasse samt dem, der er baseret på epoxyharpiks. Med hensyn til behandling kan den nye generation af epoxyharpikser ikke længere sammenlignes med tidligere tider. Den store fordel ved en epoxyharpiksforbindelse er bestemt dens farvestabilitet og dens høje modstandsdygtighed over for husholdningsrensere, der bruges i dag. Især hvis kunden ønsker en særlig mørk fuge, anbefales brug af en epoxyharpiks fugemørtel. Men vær forsigtig: Hvis beslutningen er truffet til fordel for en sådan epoxyharpiksfugemasse, er det normalt kun bruserummet, der fuges med den. Et cementbaseret system kan bruges i de resterende områder af gulvet.

Konklusion

Trinløse åbne og gulvbrusere er et aktivitetsområde med stigende merværdi for alle involverede handler. Kunderne kan hurtigt blive overbevist om fordelene. På den ene side er brusebad simpelthen sjovere, hvis du har plads nok omkring dig i stedet for en lille celle, på den anden side er disse badeværelsesområder særligt behagelige at komme ind, bruge og sidst men ikke mindst relativt lette at rengøre. Senest i alderdommen er dette særligt værdsat – ikke mindst demografi spiller derfor klart i håndværket.

I forbindelse med planlægning og oprettelse er det vigtigt at bruge den korrekte vandtætningsklasse eller de korrekte vandtætningsprodukter. Området med brusere på gulvniveau skal henføres til vandtætningsklasse W2 I i henhold til DIN 18534. Som følge heraf bør du ved valg af system kun bruge produkter, der ikke kun er testet individuelt, men også i systemnetværket, og som opfylder kravene i DIN 18534. På denne måde kan du være sikker på, at dine kunder vil nyde brusebad i lang tid.

Erhalte ein kostenloses T-Shirt von Botament!

Abonniere unseren Newsletter und wir schicken Dir kostenfrei und unverbindlich ein tolles Botament T-Shirt zu!